Fost director al Administrației Apelor Române Dobrogea Litoral, actualmente parlamentar, susține că plaja este “domeniu public al Statului iar accesul pe suprafața ei NU poate fi îngrădit în niciun fel pentru cetățeni”.
Pe litoralul nostru a existat întotdeauna o luptă, uneori chiar fizică, între administratorii plajelor (chiriași ai statului român) și turiștii/constănțenii, care nu doreau un șezlong, ci voiau să-și întindă cearșaful pe nisip. Uneori, această luptă s-a mutat și între turiști, cei mai fițoși fiind agresivi cu cei de pe cearșaf.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Dar nicio autoritate publică nu a luat măsuri în această privință, astfel încât foamea de bani a chiriașilor să fie potolită, pentru că, nu-i așa, nu dă bine la imaginea turismului.
Iată totuși că acum, când sezonul nu este tocmai înfloritor, dar prețurile impuse de chiriași pentru un șezlong sunt uriașe, ies la iveală discuții mai vechi despre probleme acute ale turismului.
Bogdan Bola a fost director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral și, stârnit de imaginea unui afiș cu reguli aberante impuse pe plajă pentru cei cu cearșaf, a luat o poziție clară.
Astfel de afișe reprezintă doar o modalitate de a descuraja pe cetățean din a mai veni și sta cu cearșaful pe plajă. Nu există nicio obligație legală sau vreun drept contractual prin care să poți să îi ceri unui cetățean să nu stea cu cearșaful într-o anumită zonă. Cu atât mai mult, să condiționezi, ca în imaginea de mai jos, o mărime a cearșafului pe care poți sta…asta este absolut aberant.
De asemenea, chestiuni de genul “rândul 1” sau “rândul 2” de șezlonguri nu sunt prevăzute în contractele operatorilor de plajă, ci ține de organizarea sa internă, care nu are efecte juridice asupra unei terțe părți. Singura obligație legală în acest sens este să nu ocupi, cu cearșafuri sau șezlonguri, banda cu latura de cinci metri de la linia apei, a țărmului, pentru a nu bloca intervenția salvamarilor sau altor organe de intervenție
Pe scurt: plaja, chiar dacă este închiriată, este domeniu public al Statului iar accesul pe suprafața ei NU poate fi îngrădit în niciun fel pentru cetățeni.
Cu atât mai mult cu cât, în acest moment Statul Român prin Ministerul Mediului scoate la închiriere TOATE sectoarele de plajă de pe litoral, deci nu oferă românilor (și mai ales nouă constănțenilor) alternativa de a avea sectoare libere de plajă. Cu atât mai mult cu cât pe multe sectoare de plajă nu se respectă acei 30% pentru cearsăfuri, având una dintre limite la mal.
Eu am propus ca 30% din plajele care se află pe teritoriul unei Primării să fie libere de contract, să fie plaje libere – administrate de Primărie – unde cetățeanul să nu fie condiționat în niciun fel de șezlonguri și umbrele plătite, de locul unde stă și cum stă, fără astfel de afișe puse pe plajele noastre.
Plaje libere pentru constănțeni, pentru români. Ce părere aveți despre asta..?
Așadar, cum era și legal, DA, avem dreptul să ne așezăm cearșaful ORIUNDE PE PLAJĂ, indiferent de regulile interne ale chiriașului de plajă!!!