Leurda este leacul din lunile de primăvară, pe care natura îl oferă organismului pentru a se curăța de toxine și a întări sistemul imunitar.
Frunzele de leurdă conțin sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Ce beneficii ne aduce consumul de leurdă?
1. Are rol de purificare a organismului prin faptul ca detoxifică ficatul și curață sângele de toxinele acumulate în timpul iernii, fortificând organismul.
Cura cu salata de leurdă, timp de 3-4 săptămâni, ajută la detoxifierea organismului.
2. Reduce tensiunea arterială și ajută la prevenirea accidentelor vasculare prin combaterea trombozei și a tromboflebitei. Produșii activi din leurda au rol terapeutic în combaterea aterosclerozei coronaniene, reglarea batailor inimii, menținerea elasticității vaselor sanguine.
Se face o cură cu salată de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După cura de salată se continuă tratamentul cu tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol, timp de două luni.
3. Ajuta în profilaxia bolilor gastrointestinale.
Leurda este un bun remediu în distrugerea viermilor intestinali, în diaree cronica, balonari, dizinterie, colici. Substanțele active din leurda refac flora intestinală și inhibă paraziții intestinali, ajutând la eliminarea lor.
4. Previne guta, curata rinichii si vezica urinara,
Stimulează urinarea și, implicit, eliminarea acidului uric.
Se fac cure cu tinctură de leurdă de câte 30 de zile, urmate de 12 zile de pauză.
5. Combate stările de anxietate, de depresie, ameăeli matinale, insomniile. Conținutul de antiseptice, antibacteriene, fortifică și tonifică sistemul nervos al organismului. Încetineste procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi din corp.
Se administrează zilnic tinctură de leurdă câte 10-15 picaturi de 3-4 ori pe zi. Picaturile se dizolvă în apă sau ceai. Cura durează 1-3 luni.
6. Este folosita in afectiunile aparatului respirator
Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronsite, gripe, raceli, astm si astm alergic, tuberculoza pulmonara, pleurezie.
Leurda este bogată în alicina, care are proprietăți antivirale. Produsii activi continuti usurează respirația și ajută la eliminarea secrețiilor mucoaselor.
Moduri de preparare
Salata se consumă înainte de masa. Se utilizează leurdă în stare crudă, adăugându-se în salate, sau în toate tipurile de mâncare. Frunzele pot fi uscate și măcinate fin, apoi presarate ca un condiment sau folosite în ornarea meniurilor.
Tinctura de leurda se obține din 100 g frunze sau bulbi maruntiti, peste care se adaugă 350 ml de alcool de 40 grade. Se închide ermetic recipientul și se lasă la macerat 2 săptamâni la soare, apoi se strecoară. Se păstreaza in sticlute inchise la culoare, în loc intunecos si rece. Infuzia de leurda se obține din 2 lingurite de frunze tocate peste care se toarnă 1 cană de apă clocotită. Se administrează 1-2 cani pe zi. Curele durează 1-3 luni, se face o luna pauză și se repetă.
Sursa: Pexels