Beneficiile urzicilor asupra sănătății. I se mai spune și “focul vindecător”
Urzicile sunt populare în special primăvara. Sunt însă folosite pe tot timpul anului sub formă de infuzie, datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru sănătate.

Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, urzicile sunt folosite, înca din cele mai vechi timpuri, atât ca aliment, cât și ca medicament pentru detoxifierea organismului și regenerarea lui. Urzicile contin vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofila, substanțe proteice.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Frunzele, tulpina sau rădăcina plantei de urzică pot fi zdrobite și transformate în pulberi, tincturi, creme, ceaiuri și multe altele. În timp ce oamenii îl folosesc de secole ceaiul de urzică precum medicament pe bază de plante, cercetările moderne susțin, de asemenea, multe dintre beneficiile potențiale pentru sănătate ale acestuia.

Așadar,  ceaiul de urzică este un leac cu puteri nebănuite.

Menține sănătatea căilor urinare

Urzica poate ajuta la eliminarea bacteriilor dăunătoare din tractul urinar, ceea ce poate fi un real ajutor pentru persoanele care suferă de afecțiuni urinare, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, care provoacă o prostată mărită la bărbați.

Urzica poate ajuta, de asemenea, la susținerea oricăror medicamente pe care le iei pentru infecții sau afecțiuni legate de tractul urinar.

Pentru infecţii ale tractului urinar, puteți face o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică.

Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură.

Remediu pentru inflamații, artrită și durere

Ceaiul de urzică poate reduce, durerea, inflamația mușchilor și durerea asociate cu osteoartrita. Urzica are o varietate de compuși care pot reduce inflamația. Urzica funcționează alături de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pentru a permite pacienților să își reducă consumul acestora.

Aplicarea unei creme de urzică sau consumul de produse pe bază de urzică poate să amelioreze afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita.

Extractele de urzică și tincturile de rădăcină pot fi aplicate direct pe articulații și zone dureroase ale corpului Atunci când este administrată pe cale orală, urzica ajută la alinare.

Fluidifică sângele și îmbunătățește activitatea cardiacă

Tensiunea arterială ridicată este o problemă serioasă pentru sănătate, deoarece te expune riscului de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Urzica a fost folosită în mod tradițional pentru tratarea tensiunii arteriale crescute. De asemenea, ceaiul de urizcă scade nivelul tensiunii arteriale în timp ce crește apărarea antioxidantă a inimii.

Boli legate de circulaţia sângelui

Se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică. Două mâini de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 10 tulpini şi frunze de plantă se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cât se poate de fierbinte, se fac băi de picioare pentru 20 de minute. În timpul băii plantele rămân înăuntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.

Acnee

Pentru acnee se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune.

Sunt recomandate în special la femei pentru boli de piele (acnee sau eczeme) care apar pe fondul dereglărilor hormonale. Tinctura de urzica se aplica prin tamponare local .

Afecţiunile ficatului

Pentru afecțiunile ficatului se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile.

Anemie

Se consumă 1-2 pahare de suc de urzică pe zi. Simultan se consumă urzici fierte gătite, câte un castron 250g pe zi minimum, pentru aport masiv de minerale. De regulă cura durează 2 săptămâni.

Căderea părului

Fiertura de urzică pusă în ultima apă de clătire face ca părul să fie mai sănătos şi frumos. Rădăcina de urzică luată de această dată intern încetineşte sau opreşte procesele hormonale care duc la degradarea şi căderea firelor de părcu vârsta. Se fac tratamente de câte 60 zile, timp în care se administrează si câte o jumătate de linguriţă de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Cum se prepară ceaiul de urzică?

Poți cumpăra ceai de urzică vrac sau pliculețe. Dacă folosești frunzele proaspete, poți prepara ceai de urzică respectând raportul de două căni de apă pentru fiecare cană de frunze. Preparare: adaugă apă peste frunzele de urzică, lasă să fiarbă, oprește focul și lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute. După aceea strecoară decoctul și adaugă un pic de miere, scorțișoară sau stevia, dacă dorești. Începe prin a bea doar o ceașcă de ceai de urzică pentru a te asigura că nu ai nicio reacție la acesta.

Cum se prepară sucul de urzici?

Se culeg frunze si tulpini fragede de urzici, se spala bine, se scurg de excesul de apa, se maruntesc cu ajutorul unui blender. Se strecoara prin tifon și astfel se obține sucul de urzica concentrat proaspat. Dacă gustul nu este pe placul dumneavoastra sucul de urzica se poate dilua cu apa(cam 80ml apa la 20ml de suc concentrat de urzica) sau se poate asocia foarte bine cu o bucatica de ananas sau o felie de portocală.

Cum se prepară tinctura de urzici?

Pentru a prepara tinctura de urzică aveți nevoie de un recipient din sticlă pe care îl umpleți ceva mai bine de trei sferturi cu frunze de urzică proaspete, tocate mărunt. Peste urzici se adaugă , alcool alimentar de 40 de grade, preparat exclusiv din secara, cât să acopere cu 3-4 degete planta, si se acoperă vasul. Amestecul se lasă la cald la macerat timp de 15 zile, agitând zilnic de 2 ori. După cele 15 zile de macerat se filtrează, iar tinctura astfel obținută se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.

Sursa foto: Pexels