Remedii naturale pentru colesterol mărit
Valorile ridicate, peste limitele normale, ale colesterolului, influențează negativ sănătatea noastră cardiovasculară. În lume, colesterolul cauzează o treime din totalul de boli ischemice și infarct miocardic.

Colesterolul mărit sau hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al grăsimilor în sânge. În urma analizelor sanguine care indică acest rezultat, medicul îți poate recomanda să faci anumite modificări în stilul tău de viață,

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

O alternativă la tratamentul recomandat de medic sunt remediile naturale care te pot ajuta să îți îmbunătățești echilibrul dintre cele două tipuri de colesterol, HDL si LDL.

Extractul de drojdie de orez roșu

Se pare că natura ne oferă o alternatiă viabilă pentru medicamentele pe baza de statine. Secretul stă în extractul din drojdie de orez rosu, ce conține monacolina K, o substanță cu formula chimică identică cu cea a statinelor. Studiile arată că efectele în reducerea valorilor colesterolului sunt similare, și unii medici le recomandă pacienților care nu au o stare gravă si o nevoie obligatorie de statine, să incerce acest supliment natural ca o solutie intermediară, de întreținere a sănăății sistemului cardiovascular. Aceleași studii au demonstrat că 10 mg pe zi de monacolină K ajută la reducerea colesterolului rău din sânge și stimularea producției de colesterol bun.

Semințele de in

Semințele de in conțin fibre solubile, lignani (un grup mare de polifenoli care se găsesc în plante) și acizi grasi Omega-3 de origine vegetală. Toate aceste componente pot avea un efect benefic asupra sănătății arterelor șiîn ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge.

Semințele de in pot fi folosite în gastronomie (poti găti cu ele), poți coace alimente folosindu-le ca ingrediente și le poți include în smoothie-uri, iar conținutul lor ridicat de fibre te poate ajuta sa reduci nivelul colesterolului.

Consumul de semințe de in măcinate reușește să scadă colesterolul LDL cu 15%, în decurs de 1 lună.

Ulei de in

Pentru persoanele care au colesterolul “rău” mărit, este recomandat să se consume o doză de 40-50 de grame de ulei de in pe zi.

Deoarece semințele de in sunt atât de mici și au un învelis exterior tare, varianta măcinată este mai benefică petru corpul nostru, deoarece el poate să absoarbă mai bine substanțele nutritive pe care acestea le conțin.

Ceaiul de fructe de păducel


Într-un sfert de litru de apă, se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de păducel, după care lichidul se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fier­be în alt sfert de litru de apă, vreme de două minute, după care se lasă să se răcească. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproxima­tiv jumă­tate de litru de infuzie combinată, care se adminis­trea­ză pe parcursul zilei. Pe cât posibil, în timpul pre­parării este bine ca extractele să nu intre în contact direct cu metalul din strecurătoare (sunt pre­ferate strecurătorile de plastic sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticlă) sau din oale (vor fi pre­ferate cele teflonate), metal care va cataliza oxi­darea vitaminelor şi flavonoidelor.
Sunt indicate curele cu ceai de fructe de păducel, din care se bea câte un litru pe zi, vreme de 3-4 săptămâni.

Consumul de alimente care conțin fibre

Folosiți metode naturale și anume consumul de alimente bogate în fibre alimentare precum cireșe, zmeură, broccoli, țelina, roșii, grepfrut, conopidă, varză, fasole verde, vinete, căpșuni, mazăre, linte.

Soia

Alimentele pe bază de soia scad colesterolul LDL cu 35-40%. Scăderea colesterolului total este de 30%. Soia ajută și la scăderea nivelului triglicerideor.

Sursa foto: Pexels