Planul pentru contraofensiva din regiunea Harkov a fost elaborat de comandantul Forțelor Terestre ale Armatei ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, cel care a apărat Kievul și direcția nord.

Astăzi se desfășoară în fața ochilor noștri o operațiune inedită a trupelor ucrainene, în care inamicul pierde teritorii capturate anterior. Cu toate acestea, autorii operațiunii militare inedite rămân modești. Ei sunt reticenți în a comunica cu presa, așa că de obicei rămân în umbra succeselor lor. Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bakhmut, Avdiv și alte direcții operaționale“ a scris expertul politic Oleksi Holobutski.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Expertul susține că Sirski a fost cel care a dezvoltat planul pentru contraofensiva asupra Balakleia și a devenit primul oraș eliberat în cadrul acestei contraofensive. La început, Statul Major General ucrainean a criticat acest plan, dar Sirski a reușit să convingă conducerea militară a țării de necesitatea acestuia, a menționat expertul.

De asemenea, comandantul Forțelor Terestre a elaborat un plan de eliberare a orașului Kupiansk, pe care ocupanții l-au transformat într-unul dintre principalele lor centre logistice.

Rușii nu recunosc înfrângerea, spun că este vorba de „o regrupare”

Rusia recunoaște că s-a retras din Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în Harkov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi.

„Pentru a atinge obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale pentru eliberarea Donbasului, s-a decis regruparea forțelor ruse staționate lângă Balakleia și Izium pentru a spori eforturile în direcția Donețk”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de TASS.

Potrivit acestuia, în ultimele trei zile a fost derulată o operațiune de reorganizare și redistribuire a grupării Izium-Balakleia în Republica Populară Donețk (RPD).

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkov, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupiansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului.

După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman, au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i `termina` pe ruși. Dar rușii îi ajută – făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Sursa: Ziare.com