Crizele de bilă, colecistitele sau colicile biliare se află în topul celor mai frecvente cazuri de urgență, din cauza durerilor acute și intermitente prin care se manifestă.
Aceste crize biliare sunt cauzate de consumul de mese copioase și alimente grase. După eliminarea stării de indigestie prin vărsături și gaze, colicile se potolesc.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Netratate la timp, crizele biliare pot duce la formarea calculilor biliari (pietre din colesterolul care provine din consumul de grăsimi, și alimente grase) și poate apărea litiaza biliară.
Pe lângă regimul alimentar recomandat de medic, poţi ajuta bila şi cu remedii naturiste.
Fiertură din rădăcini de pătrunjel
Se taie 1 kg de rădăcini de pătrunjel bucăți mici și se spală. Se pun la fiert într-o cratiță cu 2 litri de apă. Se lasă să fiarbă până când lichidul scade la jumătate (adică 1 litru). Se strecoară în sticle închise la culoare. Se bea zilnic 100 ml de ceai înainte de micul-dejun și 100 ml înainte de cină.
Suc de ridiche neagră
Se face o cură de 6 săptămâni. Se începe cu 100 ml de suc pe zi, crescându-se doza zilnică treptat, până se ajunge la 400 ml pe zi după 3 săptămâni. După aceea, se scade doza treptat, până se ajunge din nou la 100 ml pe zi. Sucul se bea dimineața, pe nemâncate.
Suc de lămâie
Se bea zilnic sucul de la 1 lămâie, adăugat într-un pahar cu apă călduță. Cantitatea obținută se bea pe parcursul zilei. Se poate face o cură de 1 lună de zile.
Suc de legume
Această rețetă de suc este recomandată celor care au calculi biliari mici, deoarece are un efect direct în dizolvarea lor.
• suc de morcov
• suc de sfeclă roșie
• suc de ridichi
• suc de castraveți
Sucurile se prepară în casă și se amestecă în cantități egale. Se administrează câte 100 ml, de 2 ori pe zi.
Cura cu ulei de măsline
Se în fiecare zi câte 1 linguriță cu ulei de măsline, cu jumătate de oră înainte de cele 3 mese ale zilei. Se fac cure de câte 15 zile, cu 10 zile pauză între ele.
Cura cu fructe dulci
Pentru drenarea vezicii biliare, se recomandă o cură de 1-2 săptămâni cu portocale, lămâi, ananas, cireșe, vișine, mere, pere, prune, struguri, căpșuni, zmeură, piersici.
Cura cu ulei și vin
Se pun 500 ml de vin alb și 100 ml de ulei la fiert timp de 2 minute. Se iau câte 2 linguri de preparat în fiecare dimineață, înainte de masă. După ingerare, se stă culcat pe partea dreaptă 10 minute, apoi încă 10 minute pe partea stângă. Această cură se poate ține timp de 4-5 zile.
Tinctură de brusture
Se iau câte 20-30 de picături, de 3 ori pe zi, diluate cu 50 ml de apă. Tinctura este foarte bună pentru ficat și bilă, putând fi administrată inclusiv în cazuri de dischinezie biliară și litiază biliară. Nu este ia fără acordul medicului în sarcină sau alăptare. Nu se vor depăși dozele recomandate.
Sirop de ridiche neagră
Se poate prepara acasă. Într-o oală de lut, se așează câteva felii de ridiche neagră (curățată) și un strat de zahăr. Se pune un nou rând de ridiche neagră și apoi un strat de zahăr. Se lasă la macerat 2 zile, până la înmuierea legumei. Va rezulta un sirop medicinal foarte bun. Se iau câte 4-6 linguri pe zi.