Mătreața nu provoacă dureri fizice și nici nu este contagioasă! Își poate face, însă, apariția când ți-e lumea mai dragă… Și îți poate strica dispoziția când apari la o petrecere sau la o primă întâlnire importantă, acoperit de acei “fulgi de nea”.
Această afecțiune mai este cunoscută si sub denumirea de dermatită seboreică în formă ușoară. Cu toate că pare o problemă fără sfârșit, ea poate fi anihilată.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Există numeroase medicamente eliberate fără rețetă și șampoane speciale care tratează mătreața. Cu toate acestea, se poate scăpa de mătreață și acasă, folosind următoarele remediile naturale.
Urzica
Maceratul de urzici este un alt remediu foarte util. Acesta are un mod simplu de preparare:
Puneţi la macerat 2 pumni de urzici într-un litru de oţet de mere timp de 2 săptămâni. Cu preparatul obţinut se masează rădăcina firului de păr de 2-3 ori pe săptămână. După 10-15 minute se spală cu apă din abundenţă.
Aloe vera
Aplicata pe piele, aloe vera ajuta la ameliorarea afectiunilor dermatologice, cum ar fi arsurile sau psoriazisul. De asemenea, poate fi benefica si in combaterea matretii. Aloe vera poate ajuta la protejarea impotriva matretii datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice.
Masează scalpul cu gel de aloe vera cu 10 minute înainte să aplici șamponul. Șamponează ,clăteste, după care masează scalpul cu câteva picături de suc de lămâie amestecat cu gel de aloe vera. După care, șamponează din nou și clăteste cu apă caldă, nu fierbinte.
Oţetul de mere
Datorită acidităţii sale, oţetul de mere este ideal pentru a scăpa de mătreaţă, care este declanşată de o modificare a ph-ului pielii de pe scalp.
Mod de folosire: se amestecă o parte oţet de mere cu o parte apă, se spală părul cu şampon şi se clăteşte cu apă călduţă, apoi se toarnă amestecul cu oţet pe părul umed şi se masează uşor scalpul. Se lasă să acţioneze 10-15 minute apoi se clăteşte cu apă caldă, nici prea rece, nici fierbinte. Se repetă procedura timp de 7 zile.
Aspirina
Acidul salicilic este unul dintre compusii primari ai aspirinei, acesta fiind responsabil pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Insa acidul salicilic se gaseste si in multe sampoane care lupta impotriva matretii. Acidul salicilic ajuta la indepartarea pielii solzoase si a scuamelor.
Acest tratament pentru uz zilnic este ușor de preparat și te ajută să profiți de toate beneficiile oferite de aspirină pentru părul tău.
Pisează 3 tablete de aspirină în mojarul cu pistil până obții o pudră. Amestecă pudra cu trei linguri din șamponul tău obișnuit. Când faci duș, umezește părul și aplică șamponul, acoperind complet părul. Lasă-l să acționeze timp de cinci minute, apoi clătește-te ca de obicei. Dacă dorești, poți să aplici și balsamul tău preferat.
Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential care provine de la planta Melaleuca alternifolia. Uleiul de arbore de ceai contine un compus numit terpinen-4-ol, ce are proprietati antimicrobiene puternice si poate ajuta la reducerea matretii prin atenuarea cresterii fungilor si a bacteriilor de pe scalp.
Aplicarea uleiului de arbore de ceai direct pe scalp poate provoca inflamatii sau eruptii, astfel incat cei interesati sa utilizeze ulei de arbore de ceai pentru a trata matreata pot incepe prin adaugarea a cateva picaturi in samponul lor obisnuit.
Ulei de lamaie
Uleiul de lamaie are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor matretii.
La fel ca uleiul de arbore de ceai, uleiul de lemongrass poate provoca iritatii sau reactii alergice daca este aplicat direct pe piele. Acesta poate fi diluat cu apa ori cateva picaturi pot fi amestecate in samponul sau balsamul obisnuit.
Ulei de ricin
Cel mai ieftin tratament naturist contra mătreţii este cel cu ulei de ricin şi vitamina A. Puteţi achiziţiona aceste produse din orice farmacie sau magazin naturist. Amestecaţi cele 2 ingrediente în cantităţi egale. Tamponaţi apoi cu balsamul obţinut (nu frecaţi) pielea capului şi lăsaţi apoi să acţioneze între 10 minute şi câteva ore. Staţi cât puteţi de mult cu acest balsam, după care spălaţi-vă cu un şampon pentru copii. Rezultatele se văd după ce aţi încercat de cel puţin 3 ori acest tratament şi sunt garantate pentru toate tipurile de piele.
Lămâie şi iaurt
Aceste două ingrediente banale pot distruge definitive mătreaţa.
Preparaţi o mască din iaurt şi zeamă de lămâie şi aplicaţi-o pe părul umed, masând uşor scalpul. Se pot adăuga câteva picături de ulei de migdale şi 2 linguriţe de miere, care au rol de a preveni uscarea pielii. Această mască poate fi aplicată de 2-3 ori pe săptămână.