Sindromul de colon iritabil este o afecțiune supărătoare, care provoacă dureri abdominale și modificări ale tranzitului intestinal.
În general, pacienții se confruntă cu neplăceri precum indigestie permanentă, senzația de preaplin și o acumulare excesivă de gaze intestinale.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Pe lângă tratamentul recomandat de medic, tratamentele naturiste, pot ajuta pacientul să țină în frâu sindromul de colon iritabil, care le afectează calitatea vieții.
Plantele îmbunătățesc funcțiile intestinale, ținând sub control simptomele sindromului de colon iritabil. Este important, de asemenea, să adopți o dietă sănătoasă pentru a obține rezultate și mai bune.
Există anumite plante care pot contribui la reducerea manifestărilor sindromului de intestin iritabil și care pot îmbunătății calitatea vieții.
Cimbrul
Această plantă medicinală este folosită încă din vremuri antice ca supliment natural pentru tratarea problemelor de la nivelul colonului. Având proprietăți antiinflamatoare și antispasmodice, cimbrul ameliorează durerea și inflamațiile cauzate de sindromul de colon iritabil. În plus, proprietățile detoxifiante ale cimbrului stimulează eliminarea toxinelor acumulate în tractul digestiv.
Ingrediente
1 linguriță de cimbru (5 g)
1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Se dă apa în clocot. Adaugă o lingurița de cimbru.
Acoperă amestecul, lasă-l să fiarbă la foc mic timp de 2 minute, apoi dă-l deoparte.
După ce se răcește îndeajuns pentru a putea fi consumat, strecoară-l și bea-l.
Bea ceai de cimbru de două ori pe zi.
Valeriana
Valeriana este cunoscută pentru efectele sale sedative ce combat stresul. Însă această plantă medicinală ajută și la ameliorarea simptomelor intestinului iritabil.
În plus, valeriana are proprietăți antispasmodice, digestive și antiinflamatoare care ameliorează durerile abdominale, dificultățile în procesarea alimentelor consumate și dezechilibrele de la nivelul intestinelor.
Ingrediente
1 linguriță de rădăcină de valeriană (5 g)
1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Seara, pune rădăcina de valeriană într-o cană de apă clocotită și acoperă vasul.
A doua zi, strecoară lichidul și bea-l.
Repetă procedeul până când simptomele supărătoare dispar.
Pătlagina îngustă
Ceaiul de pătlagină îngustă este un remediu excelent pentru persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil, deoarece combate constipația și ameliorează durerile.
Această plantă are proprietăți antiinflamatoare care îmbunătățesc tranzitul intestinal și reduc excesul de gaze intestinale.
Ingrediente
1 cană de apă (250 ml)
2 linguri de frunze de pătlagină îngustă (20 g)
Mod de preparare
Încălzește apa și adaugă frunzele de pătlagină.
Așteaptă 10 minute să se răcească, strecoară ceaiul și bea-l.
Bea două căni pe zi timp de cel puțin o săptămână.
Menta
Frunzele de mentă sunt printre cele mai folosite remedii pentru afecțiunile gastrointestinale. Această plantă are proprietăți antispasmodice, carminative și sedative care, odată absorbite în organism, ameliorează durerea și combat gazele intestinale.
Ingrediente
1 lingură de frunze uscate de mentă (10 g)
1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Pune apa într-o cratiță, adaugă frunzele de mentă, apoi dă amestecul în clocot.
Lasă ceaiul să fiarbă 5 minute.
Lasă să stea puțin deoparte, apoi bea-l.
Consumă două – trei căni pe zi.
Anasonul
Anasonul este una dintre cele mai folosite plante pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil, întrucât combate inflamațiile și durerea.
Compușii activi din anason reduc umflăturile din intestine și stimulează tranzitul, ajutând la eliminarea corespunzătoare a deșeurilor.
Ingrediente
1 lingură de semințe de anason (10 g)
1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Adaugă o lingură de semințe de anason în cana de apă și fierbe amestecul timp de 5 minute. Așteaptă până se răcește puțin, apoi bea-l la primul disconfort resimțit.
Bea până la două – trei căni pe zi.