Remediile naturiste sunt la fel de eficiente precum somniferele din comerț. Marele avantaj al remediilor naturiste, spre deosebire de cele din comerț, constă în faptul că ingredientele naturale nu au efecte secundare.
Stresul și stilul de viață agitat pe care îl avem sunt principalii factori care ne cauzează insomnia. După mai multe nopți nedormite, efectele insomniei trec de la o simplă indispoziţie la dificultăţi de concentrare, lipsă de energie şi risc de accidentare la muncă sau acasă.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Dacă privarea de somn continuă, aceasta va afecta sănătatea generală și va crea o predispoziţie la afecțiuni medicale grave, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul.
Remediile naturiste sunt la fel de eficiente precum somniferele din comerț. Marele avantaj al remediilor naturiste, spre deosebire de cele din comerț, constă în faptul că ingredientele naturale nu au efecte secundare.
Somnul are un rol esential în viețile noastre, iar lipsa sa creeză nu numai probleme de sănătate, ci și tulburări emoționale – iată cum poți trata și preveni insomniile într-o manieră 100% naturală.
Hameiul
Este o plantă, cu flori de sexe diferite care cresc pe plante separate, conurile folosite din vremuri stravechi la fabricarea berii și în scopuri terapeutice, sunt produse de florile femele.
Ceaiul din hamei se prepară prin infuzare – o lingură de conuri uscare și mărunțite la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute.
Combate insomnia, induce un somn linistit și odihnitor, calmează stările de agitație și neliniste. Se bea o cană de ceai înainte de culcare cu o jumatate de oră.
Griffonia
Este o plată medicinală originară din vestul Africii, care conţine 5-HTP, un precursor al serotoninei – „hormonul fericirii” – şi care, graţie proprietăţii sale de a induce o stare de calm şi relaxare, a devenit o alternativă naturală la tratamentul insomniei.
Valeriana
Adesea denumită drept „Valiumul naturii”, această plantă fiind folosită din cele mai vechi timpuri pentru calmare şi îmbunătățirea somnului. Substanţele extrase mai ales din rădăcina acestei plante interacționează cu anumiţi mesajeri chimici de la nivelul creierului şi induc o stare de relaxare, reduc timpul necesar adormirii şi îmbunătăţesc calitatea şi cantitatea somnului.
Roiniţa
Planta care face parte din aceeași familie cu menta, îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce stresul şi anxietatea, îmbunăţeşte funcţionarea creierului şi acţionează asupra tulburărilor de somn. Un studiu din 2006 a arătat o îmbunătăţire cu până la 80% a simptomelor insomniei.
Floarea pasiunii
Când avem anxietate, aceasta poate afecta foarte mult modul în care dormim. Floarea pasiunii poate oferi efectul calmant necesar pentru a ajuta la oprirea acelui cerc vicios de gândire indus de anxietate sau stres.
Studiile clinice au arătat că floarea pasiunii poate reduce anxietatea la fel de eficient ca și medicamentul prescris, cunoscut sub numele de benzodiazepină oxazepam.
Rădăcină de valeriană
Rădăcina de valeriană are numeroase proprietăți de vindecare, în special pentru relaxare și efecte sedative. Se găsește adesea în combinație cu mușețel. Prin creșterea cantității de acid gamma aminobutryic (GABA), ajută la calmarea celulelor nervoase din creier, rezultând un efect calmant. GABA funcționează prin blocarea semnalelor creierului care provoacă anxietate. Acest efect calmant l-a făcut un remediu natural preferat și pentru anxietate.
Dacă nu vă place ceaiul, puteți merge cu o formă de capsulă care poate fi găsită la magazinele naturiste.
Sunătoarea
Îți poate induce somnul dacă suferi de depresie.
Depresia este o caracteristică comună care poate duce la lipsa somnului. Sunătoarea poate fi în măsură să vă ajute.
Studii mai recente indică faptul că substanțele chimice, cum ar fi hiperforina și adiperforina, se găsesc în sunătoare, și acționează ca niște mesageri mici în creier care reglează starea de spirit și funcționează ca și un antidepresiv puternic.
Un alt cocktail de plante recomandat impotriva insomniei este
- 50 grame de ciuboțica-cucului
- 25 grame de flori de levănțică
- 10 grame de sunătoare
- 15 grame de con de hamei
- 5 grame de rădăcini de odolean
Se opărește o linguriță (cu vârf) din acest amestec de plante cu ¼ litru de apã și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, în înghițituri mici, chiar înainte de culcare. După preferințe, acesta se poate îndulci cu miere sau se poate consuma și așa.