Salman Rushdie
Scriitorul de origine indiană Salman Rushdie, care a primit multe ameninţări cu moartea după ce a scris „Versetele satanice”, a fost atacat și înjunghiat pe o scenă din statul american New York.

Câştigător premiului Booker vorbea la un eveniment al instituţiei Chautauqua când a avut loc incidentul.

Martorii spun că au văzut un bărbat alergând pe scenă, lovindu-l cu pumnii sau înjunghiindu-l pe Rushdie, relatează CNN.

Atacatorul ar fi fost reţinut de cei aflaţi la faţa locului.

Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical

Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical, potrivit imaginilor video din zonă.

Chautauqua Institution se află într-o zonă rurală din vestul New Yorkului, cunoscută pentru seria de prelegeri de vară. Salman Rushdie a mai susţinut prelegeri la evenimente organizate de această instituţie. Evenimentul de vineri, denumit „Salman Rushdie & Henry Reese”, făcea parte dintr-o serie despre „redefinirea căminului american” în secolul 21, scrie News.ro.

Evenimentul era organizat în parteneriat cu City of Asylum, un program de rezidenţiat pentru scriitorii care trăiesc în exil sub ameninţarea persecuţiei.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988. Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia.

Scriitorul Salman Rushdie este cetăţean britanic de origine indiană, dar trăieşte în SUA de 20 de ani.