În fiecare an, Protecţia Consumatorului atrage atenţia asupra faptului că hamsiile comercializate pe litorale nu sunt… hamsii. Turiştii cad repede în plasa comercianţilor şi nu îşi dau seama ce fel de peste li se pune în farfurie.
Preparatele cu hamsii sunt cele mai populare pe litorale. Cam nouă din zece localuri îşi fac reclamă, afişând bannere că servesc hamsi. De fapt, cel mai adesea, turiştii primesc şprot. Acesta este un peşte mult mai ieftin.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Diferenţe între hamsii şi şprot!
Iată cum recunoşti șprotul:
Șprotul este mai ieftin decât hamsiile. În general, pe 1 kg de şprot dai 10 lei, iar pe unul de hamsii, 20 de lei.
Șprotul este mai mic decât hamsia. Are o lungime de 8-16 cm, este mai plat ca structură, are conţinut de grăsimi mult mai mare decât hamsiile.
Mai este numit: ciacia, tată, ceacea. Trăiește în bancuri foarte mari în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediteraneană, dar şi în Marea Neagră. Corpul e acoperit cu caduci şi solzi relativ mari. Marginea abdomenului e o carenă formată din solzi. Gura e mică, oblică şi îndreptată în sus. Are culoare verde-albăstruie pe spate şi argintie pe laturi.
Șprotul depune icrele primăvara şi vara, dar şi pe tot parcursul anului, în apropierea coastei. Se consumă afumat, gătit în ulei sau chiar proaspăt.
Hamsia o recunoşti datorită următoarelor trăsături.
Are circa 20 cm lungime. Gura hamsiilor este mare, maxilar proeminent şi partea de jos îngustă. Colţurile gurii depăşesc limitele ochilor. Corpul e mai alungit.
Se sărează fără mirodenii, ca să îşi păstreze gustul. Are culoare albăstruie. Se găseşte în apele marine, dar unele trăiesc şi în apă salmastră, iar altele în apă dulce.
În total există 140 de specii de hamsii, clasificate în 17 genuri.
Sursa: Doru Dicu/Curiozități din lume