După lacul Amara, secat complet, a venit rândul alor acumulări de apă, precum lacurile Hălceni și Beliș, precum și a cursurilor de apă, Dunărea sau Jiul, să atingă praguri critice.
Lacul Beliș – Fântânele din județul Cluj începe să arate precum lacul Amara. Mare parte din acest lac este deja secată, după cum se poate observa în imaginile surprinse de martori.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
De asemenea, pe Dunăre au apărut dune de nisip care afectează transportul fluvial. Alte ape afectate sunt râul Jiu care scade constant, lacul cu apă potabilă Hălceni din județul Iași, care a secat și oprirea apei potabile în mai multe localități din Maramureș.
În doar o săptămână Dunărea a scăzut cu peste jumătate de metru, nivelul apei este cu 38 de centimetri mai mic decât nivelul normal, lucru periculos pentru transportul fluvial. În plus, în mijlocul fluviului au apărut dune de nisip. Spre exemplu la Vărăști, jud. Călărași, lunca Dunării se usucă pe zi ce trece, dovadă fiind fâșia de pământ apărută și retragerea apei astfel încât poți înainta chiar și 10 metri în larg cu apa doar până la glezne. Debitul a scăzut chiar și în locul cel mai adânc, unde apa nu depășește un metru, ceea ce a făcut navigația aproape imposibilă, iar vapoarele care se încumetă au un risc mare de eșuare.
În județul Olt, în dreptul localității Corabia, pe Dunăre s-au format dune de nisip în mijlocul apei. Și în dreptul localității Bechet din Dolj, nivelul fluviului este vizibil scăzut, ceea ce a dus la impunerea restricțiilor de tonaj pe Dunăre și la obligativitatea navelor să scadă cantitatea încărcată în funcție de adâncimea apei. Dacă lucrurile continuă așa bacul de la Bechet ar putea fi scos din funcțiune.
Și râul Jiu din județul Dolj este afectat de lipsa precipitațiilor. Acesta scade cu 7 centimetri pe zi, dovadă fiind și insulele de nisip formate dar și dispariția peștilor, potrivit spuselor localnicilor.
Lacul de acumulare cu apă potabilă Hălceni din județul Iași, care asigură apa pentru 7 comune din județ, a secat în proporție de 60% de la secetă, lăsând în urmă un peisaj arid cu crăpături și scoici.
Și în județul Maramureș situația este tensionată întrucât locuitorii mai multor comune, printre care Cupșeni și Libotin, nu au apă curentă din cauza faptului că izvoarele și râul din zonă au secat, iar autoritățile au restricționat accesul la apă. Oamenii au ieşit în stradă și le cer autorităților să le asigure apă pentru irigațiile culturilor și hidratarea animalelor.
Sursa: Act for Tomorrow, Meteoplus