Pe 18 iulie 1976, Nadia Comăneci intra în istoria sportului cu prima notă de 10 din gimnastică.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
A memory ahead of the Anniversary of the 1st Perfect 10 day – July 18, 1976. Back then, all floor music had to be LIVE piano accompaniment!
— Nadia Comaneci (@nadiacomaneci10) July 17, 2022
Stay tuned……❤️🤸♂️🔟 pic.twitter.com/d7oFk201wm
Exercițiul perfect de la paralele i-a adus această notă la Jocurile Olimpice de la Montreal. Ulterior, ea a reusit pe parcursul Jocurilor din Canada sa obțină alte șase note de zece, de trei ori la paralele și de trei ori la bârnă.
A încheiat competiția cu trei titluri olimpice, o medalie de argint și una de bronz, dar poate mai important decât atât, a devenit primul superstar adevarăt din gimnastica artistică.
Nadia avea numai 14 ani atunci când a uimit întreaga lume, devenind peste noapte o vedetă internațională. Evoluția ei la paralele a fost perfectă, iar arbitrii au recunoscut acest lucru.
Afișarea notei româncei, care a intrat de asemenea în istorie pentru că Nadia a fost notată în sala din Montreal cu 1:00, are și ea o poveste interesantă.
Elvețienii de la Omega aveau responsabilitatea cronometrelor și tabelelor de scor de la Jocurile Olimpice și, înainte de ediția 1976, de la Montreal, ei au luat legatura cu cei de la Comitetul Olimpic International, întrebandu-i dacă nu ar trebui să modifice tabelele utilizate în concursurile de gimnastică.
Tabele clasice afișau numai trei cifre, iar elvețienii s-au gândit că ar fi mai potrivite unele cu patru cifre, pentru a putea afișa și un zece. “Mi s-a spus că un zece nu este posibil”, a povestit în urmă cu ani de zile Daniel Baumat, fost oficial al celor de la Omega.
1⃣8⃣.0⃣7⃣. 1⃣9⃣7⃣6⃣#OnThisDay Nadia Comaneci 🇷🇴 writes history by scoring the first perfect 10 at the Olympics!#artistic #gymnastics pic.twitter.com/JlZFzrzvhp
— European Gymnastics (@UEGymnastics) July 18, 2022