TOT ce poți să vizitezi gratuit la Noaptea Muzeelor, în Constanța și Mangalia
Noaptea Muzeelor 2022, Ediția a XVIII-a, se organizează la Constanța și Mangalia, în noaptea de 14 spre 15 mai.

Iată ce puteți vizita gratuit la Noaptea Muzeelor, în Constanța.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează NOAPTEA MUZEELOR sâmbătă, 14 mai 2022, între orele: 20:00-24:00. Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii sunt invitaţi să participe la tururi ghidate, în cadrul cărora vor descoperi satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” şi a expoziţiei temporare „Interiorul ţărănesc de sărbătoare”.

Colecţiile de artă populară românească deţinute de Muzeul de Artă Populară Constanţa includ: ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, icoane pe lemn şi pe sticlă, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova.


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lua și el parte la acțiunile organizate în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, în ziua de 14 mai, în intervalul orar 19:00 – 01:00.De la ora 19:00, în Sala „Vasile Canarache”, lectorii Theodora Roșca-Neacșu și Cătălin Băluț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vor susține work-shop-ul „Prezentarea tehnică a mozaicului din piatră naturală”.

Începând cu ora 21:00, studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța vor prezenta, outdoor, spectacolul Muzeul Statuilor Shakespeare, în regia lui Mihai Mălaimare.Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor.

Pe parcursul serii vor putea fi ascultate Interludii muzicale, susținute de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București.

În intervalul 22:00 – 22:35, actorii Marius Bodochi, Daniela Vitcu și Radu Niculescu vor susține un Recital poetic din operele relegatului poet latin la Tomis, Publius Ovidius Naso și ale altor poeți remarcabili. Aceștia vor fi însoțiți în lumea poeziei de instrumentiști ai Orchestrei Simfonice București și de statui vivante realizate de studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

La etajul II al muzeului vor fi prezentate principiile de organizare ale unei expoziții muzeale, în cadrul expoziției temporare „Cum să pregătim o expoziție”.

Vizitatorii se vor putea bucura și de un mapping arhitectural proiectat pe fațada Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.


Muzeul de Artă Constanța vă așteaptă în data de 14 mai, între orele 20:00 – 24:00, cu un inedit spectacol cu statui vivante, intitulat “Muzeul lui Shakespeare”, în montajul maestrului Mihai Mălaimare, precum și un concert susținut de corul Villanella al Facultății de Arte, cele două momente fiind dedicate evenimentului “Noaptea Muzeelor”.

Tot aici, veți putea vedea expoziția temporară a artiștilor plastici Anca Boeriu și Mirela Trăistaru – Redesenări, Expoziția din cadrul Concursului Național de Pictură Lucian Grigorescu, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dar și piesele de colecție aflate în expoziția permanentă a instituției.


Muzeul Național al Marinei Române participă la programul internațional Noaptea Muzeelor sâmbătă, 14 mai, în intervalul orar 18:00-23:00 și își așteaptă vizitatorii oferindu-le intrare liberă în expoziția permanentă.

Mai mult decât atât, vor putea fi vizitate, în același regim gratuit, două expoziții temporare. „Participarea Marinei Regale Române la Al Doilea Război Mondial”, organizată de specialiștii MNMR, în care sunt expuse arme albe și de foc, machete de nave, elemente de uniformă, ordine și medalii, brevete și fotografii din perioada războiului.

Cea de-a doua expoziție poate fi vizitată în Salonul expozițional „Clio”, se numește „Armonia Culorilor” și este un regal oferit de 10 elevi militari ai Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, extrem de talentați la pictură și desen.


Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța deschide „Noaptea Muzeeelor”, în Constanța, cu o serie de evenimente dedicate, după cum urmează:

Secția Planetariu va avea un program intitulat ” Știință prin educație”, din data de 13 mai începând cu ora 00:00 până în dimineața zilei de 14 mai 2022, ora 05:00. Proiectul prevede observații astronomice și continuă, pe parcursul zilei de 14 mai, cu dezvăluiri din experiența muzeografilor celorlalte secții, despre comportamentul aproape natural, al speciilor de animale aflate în cadrul instituției de cultură muzeale;

Secția Delfinariu și Mineralogie va găzdui evenimentul intitulat “Delfinariu punte de legătură între știință și educație”, cu demonstrații ale delfinilor ce vor avea loc sâmbătă, 14 mai, la orele 12:00 și 15:00. Acestea vor fi precedate timp de 15 minute de prezentarea acțiunii, realizată de către muzeograful din cadrul acestei secții;

Secția Microrezervație și Păsări Exotice va fi deschisă pe 14 mai, între orele 10:00 și 18:00, cu acțiunea „Comportament specific perioadelor premergătoare constituirii unei familii” unde vor fi efectuate 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00, cu grupurile constituite la acel moment din vizitatorii aflați în apropierea țarcurilor ce adăpostesc speciile de animale ale secției.

Secția Acvariu va fi deschisă între orele 10:00 – 19:00 și vor fi realizate două ghidaje, la orele 14:00 și 16:00, care vor evidenția „Comportamentul diferențiat, adaptat condițiilor diferite de habitat (salinitate, adancime, întuneric/lumină)” al diferitelor specii de pești din patrimoniul viu pe care secția îl expune vizitatorilor.


Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia organizează sâmbătă, 14 mai, cea de-a XVIII-a ediție a evenimentului cultural „Noaptea muzeelor”.

Ediția din acest an propune publicului o serie de activități menite să valorifice și să popularizeze patrimoniul callatian. În cadrul evenimentului vor fi organizate, pentru publicul tânăr, ateliere tematice cu caracter participativ, de asemeni vor fi susținute, pentru pasionații de istorie, comunicări științifice de către colectivul de cercetare de la Mangalia.

Dacă vă aflați în alte localități din țară în noaptea de sîmbătă spre duminică, puteți consulta site-ul oficial al evenimentului Noaptea Muzeelor, unde găsiți ce se poate vizita în fiecare oraș.

Sursa: Primăria Mangalia, Primăria Constanța