Ultimii apărători din Mariupol: avem răniți și morți aici, în buncăre
Unul dintre ultimii apărători ucraineni din Mariupol a declarat pentru BBC că oțelăriile asediate, unde sunt adăpostiți, sunt în mare parte distruse deasupra solului, iar civilii sunt prinși sub clădirile prăbușite.

Svyatoslav Palamar este unul dintre luptătorii regimentului Azov, ultimii apărtori din Mariupol. El a vorbit pentru BBC chiar din oțelăria care a rămas ultima bucată a orașului care încă nu se află sub ocupație rusă.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Eu spun mereu că atâta timp cât suntem aici, Mariupol rămâne sub controlul Ucrainei

a declarat Svyatoslav Palamar pentru BBC.

În cursul zilei de joi, președintele Vladimir Putin a anulat un atac rus planificat asupra oțelăriilor – un labirint de tuneluri și ateliere – și a ordonat trupelor sale să-l sigileze.

Toate clădirile de pe teritoriul Azovstal sunt practic distruse. Aruncă bombe grele, bombe care distrug buncărele care provoacă distrugeri uriașe. Avem răniți și morți în buncăre. Unii civili rămân prinși sub clădirile prăbușite

Păstrăm legătura cu acei civili care stau în locuri unde putem ajunge. Știm că acolo sunt copii mici de până la trei luni.

mai spune cpt. Palamar.

Regimentul Azov a fost inițial un grup neonazist de extremă dreaptă care a fost ulterior încorporat în Garda Națională a Ucrainei. Luptătorii săi împreună cu o brigadă marină, polițiștii de frontieră și ofițerii de poliție sunt ultimii apărători ucraineni rămași în oraș.

Întrebat câți apărători ucraineni au rămas la Mariupol, căpitanul Palamar a răspuns simplu „suficienți pentru a respinge atacurile”.

El a spus că civilii se aflau în locații separate, departe de luptători. Ei se aflau în subsoluri care conțineau 80-100 de oameni fiecare, dar nu era clar câți civili erau în total, deoarece unele clădiri fuseseră distruse și luptătorii nu au putut ajunge la ei din cauza bombardamentelor. Intrările în unele dintre buncăre au fost blocate de plăci grele de beton pe care doar mașinile grele le puteau muta, a spus el.

Luptătorul a făcut apel pentru ca civilii să primească trecerea în siguranță din oțelărie și a cerut ca o țară terță sau un organism internațional să acționeze ca garant pentru siguranța lor.

După 52 de zile de blocaj și lupte grele, ni se termină medicamentele. Și apoi păstrăm și trupurile neîngropate ale luptătorilor noștri pe care trebuie să-i îngropăm cu demnitate pe teritoriul controlat de Ucraina

au fost cuvintele cpt. Palamar.

Sursa: BBC