Astăzi se inaugurează Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, realizat cu o investiție de peste 3 milioane de euro. Unele aparate medicale sunt unice în județul Constanța, susțin reprezentanții spitalului.
Spitalul Orășenesc Hârșova se afla în pragul desființării în anul 2017, ca urmare a disputelor politice. Medici mai erau câțiva, iar dotările lăsau de dorit.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Lucrurile s-au schimbat însă și astăzi asistăm la punerea în circuitul medical a unui Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală, cu dotări de top. Totul pe bani europeni, prin Proiectul “Creșterea Capacității de Gestionare a Crizei Covid-19 la Spitalul Orășenesc Hârșova”, investiție de 3 milioane de euro.
Iată ce aparatură medicală va fi funcțională, de astăzi, la Spitalul Orășenesc Hârșova:
- MAMOGRAF 3D HOLOGIC – SLENIA 3DIMENSIONS – Mamograful face sonda liniară 3,7 secunde, cu o rezoluție reală de 70 microni. Are sistem de puncție ghidată 3D cu vacuum. De asemenea, are în dotare SmartCurve system Paddle, un sistem ce permite o compresie mult mai prietenoasă și un confort sporit pentru pacienți.
- RADIOLOGIE 3D – primul echipament autorizat CNCAN la nivel național – Siemens – Multitom Rax. Aparat cu multiple aplicații care duce Radiologia conventionala 2D mai aproape de CT, cu un nivel mult mai scăzut de radiații și pregatire prealabilă, exact ca în cazul radiologiei convenționale. Detectează leziunile osoase pe care radiologia 2D le poate rata (exemplu: fracturile oaselor mici).
- Densitometria osoasă DEXA HOLOGIC HORIZON – lider Mondial. Singura metodă acceptată unanim la nivel Mondial pentru calculul densității osoase, fără de care nu se poate iniția tratamentul Osteoporozei.
- RADIOLOGIA MOBILĂ DIGITALĂ BMI – JOLLY PLUS DR cu detector Wireless Trixell. Până de curând, radiologia mobilă a fost destinată persoanelor greu deplasabile. De la începutul pandemiei Covid 19, rolul acestora este esențial în evaluarea leziunilor pulmonare, mai ales la pacienții din ATI.
- COMPUTER TOMOGRAF 64SLICE PHILIPS INCISIVE. Esențial în evaluarea leziunilor pulmonare, neurologice și oncologice.
- ECOGRAF MULTIDISCIPLINAR CU MODUL DE ELASTOGRAFIE STRAIN SI SHEAR WAVE – PHILIPS EPIQ. Singurul ecograf din Județul Constanța cu Sonda lineară (țesuturi moi) de 2000 de cristale (o sondă obișnuită are 128 de cristale).
- ECOGRAF SENOLOGIE CU ACHIZIȚIE AUTOMATĂ 3D – SIEMENS S2000 ABVS. Echipament unic la nivelul județului Constanța
În viitorul apropiat, spitalul va crește numărul de investigații ce vor putea avea Diagnostic Asistat cu Inteligență Artificială. În prezent, Inteligența Artificială este utilizată pentru investigațiile de torace, printr-un acord pe termen limitat cu compania românească Xvision.