S-a încheiat numărătoarea monedelor descoperite la marginea satului Ciobănița
Nu mai puțin de 610 monede antice se aflau în vasul descoperit de trei bărbați care făceau detecții la marginea satului Ciobănița.

Pe 20 ianuarie 2023, trei bărbați care făceau detecție la marginea localității Ciobănița, comuna Mereni, au descoperit un vas antic, plin cu monede.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Știrea a făcut rapid vâlvă în toată țara, dar pentru arheologi abia începea munca. Specialiștii Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța au avut privilegiul de a extrage conținutul vasului, de a număra și identifica piesele din interior și mai ales de a le localiza în timp.

Joi, 2 februarie, unul din cei trei bărbați care au descoperit comoara, a anunțat că numărătoarea monedelor s-a încheiat.

S-a terminat procedura de extracție din vas identificându-se 610 monede Romane. O procedură migaloasă, în care au fost una câte una fotografiate, identificate, cântărite și introduse în baza de date. Respect domnilor de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța pentru munca depusă!

a scris Ionut Chichelus pe facebook.

Sursa citată menționează că în vas au mai fost găsite câteva unelte metalice, folosite în tâmplărie: briceag, brida prindere, toporaș (tezla), scoabă pentru prinderea lemn, piron. Aceste obiecte îi determină pe arheologi să creadă că vasul ar fi aparținut unui tâmplar care fusese plătit pentru o lucrare mai amplă.

Încă de la examinarea inițială de la fața locului a reieșit că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.). Cel mai probabil, în zona descoperirii a fost un castru roman, spun arheologii, deși aria respectivă nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice.