Dubrovnik, una dintre locațiile în care s-a filmat Game of Thrones
Dubrovnik este renumit pentru locația spectaculoasă pe malul mării, pe coasta dalmată, împreună cu centrul istoric al orașului. Dubrovnik e un oraș aglomerat, dar cu un farmec aparte, căruia e greu să-i reziști.

Are ziduri medievale bine conservate, plaje, palmieri, cafenele deasupra stâncilor, insule virgine și priveliști superbe.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Punctele forte ale unei vacanțe includ plimbarea în jurul străzilor sale pitorești vechi și alei în timp ce viziți atracțiile orașului cum ar fi bulevardul lucios de marmură Stradun, catedrala și trezoreria, porțile orașului, numeroasele palate, muzee și fortificații vechi.

Serialul Game of Thrones a avut diverse locații pentru filmare, însă pentru orașelul King’s Landing a fost ales Dubrovnik. Fanii serialului vin în pelerinaj pentru a vizita  locurile care apar pe micile ecrane, cele mai importante fiind Pile Gate care reprezintă intrarea principală în vechiul oraș, Trsteno Arboretum cea mai veche grădină botanică și Zidurile orasului Dubrovnik.

Zidurile cetății

Principalul obiectiv turistic de neratat în Dubrovnik este o plimbare pe lângă zidurile Orașului Vechi, care poate fi un punct de pornire ideal pentru turul orașului Dubrovnik. De aici, vă veți bucura de cele mai frumoase priveliști asupra orașului.

Dubrovnik este orașul înconjurat de ziduri de apărare de 2 km lungime, devenit celebru în întreaga lume. Alte elemente importante includ cele două turnuri ale sale Turnul Minceta si Turnul Bokar, împreună cu două forturi, Cetatea Lovrjenac si Revelin Fort. Accesul la pereți se face prin intrarea principală din stânga Poarta Pile.

Porțile orașului

Înconjurat de un șanț complet, cu o punte de legătură construită în 1537, poarta Pile Pile este una din cele două intrări în zona Lapad. Printre cele mai importante atracții se numără statuia Sf. Blaise situată într-o nișă din arc și sculptată de faimosul artist croat Ivan Meštrović.

O altă poartă care merită văzută este secolul al XIV-lea Poarta Ploce, chiar in spatele Turnului Asimov și proiectat ca un sistem de “dublă apărare” care sa dovedit a fi eficient în vremuri de necazuri. De asemenea, impunându-se și situat chiar peste șanț de la Poarta Ploce este Revelin Fort, proiectat de Tvrđava Revelin în 1580.

Fort Lovrijenac

Denumit “Gibraltarul din Dubrovnik” pentru locația sa pe un promontoriu stâncos chiar în fața zidului de vest al orașului. Ridicându-se la o înălțime de 37 de metri deasupra Adriaticii, această fortăreață uimitoare sa dovedit a fi impregnabilă în timpul multor asedii întreprinse de venețieni încă de la sfârșitul secolului al XI-lea. De asemenea, remarcabil pentru aspectul său triunghiular neobișnuit, cu cele trei terase, Fort Lovrijenac, cunoscut și sub numele de Fort Lawrence, este accesat prin intermediul a două macarale și printr-un portal prin pereții impresionanți, la fel de groși ca și cei 12 de metri. În afară de a servi ca o atracție turistică, fortul mai este folosit ca loc de întâlnire și fundal pentru faimoasul Festivalul de vară și numeroasele sale spectacole teatrale și muzicale.

Fortul Sf. Ioan

Pe marginea estică a orașului vechi se află Fortul Sf. Ioan, cunoscut de localnici ca Fortul Sf. Ivan. În zona superioară este Muzeul Maritim din Dubrovnikcare prezintă expuneri ale trecutului maritim din Dubrovnik ilustrate prin modele de bărci și artefacte navale, în timp ce zona inferioară conține Acvariul din Dubrovnik cu numeroasele sale expoziții interesante de pește local și exotic, precum și o colecție superbă de căluțe de mare. Merită, de asemenea, o vizită în apropiere Bokar Fort, proiectat și construit de Michelozzo di Bartolomeo Michelozzi și un loc minunat de vizitat pentru priveliștile sale excelente asupra orașului și Adriatice.

Catedrala din Dubrovnik și Trezoreria

Catedrală din Dubrovnik numită și Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost proiectată în stil baroc de Andrea Buffalini de la Roma. Cunoscută pentru cele trei coridoare, trei abside și un decor splendid interior, catedrala cuprinde subiecte precum picturi ale unor artiști italieni și dalmitici din secolele XVI-XVIII, inclusiv Fecioara din scaunde Raphael de la începutul anilor 1600.

Stradun din Dubrovnik

Bulevardul lucios de marmură Stradun este cea mai mare, cea mai lungă, cea mai largă şi cea mai aglomerată stradă din Dubrovnik. Stradun este una dintre cele mai pitorești artere pietonale din Europa, unde găsiți numeroase cafenele și restaurante. Renumită pentru pavajul de calcar alb, Stradun este centrul comercial, spiritual şi al vieţii de noapte din Dubrovnik.

Clădirile uniforme au fost construite în secolul XVII-lea şi au toate aceeaşi înălţime, ferestrele au toate aceeaşi mărime, pereţii sunt toţi construiţi din aceeaşi cărămidă de culoare gri deschis. La parterul acestora, magazinele de suveniruri, casele de schimb valutar şi cafenelele îşi aşteaptă clienţii.

Piața Loggiei

Piața Loggiei din Dubrovnik dispune de unele dintre cele mai renumite clădiri și monumente publice din Dubrovnik, piața din Loggia se află în partea de nord-est a centrului vechi al orașului. Printre aspectele importante se numără Coloana lui Orlando, construit și proiectat de sculptorul Antonio Ragusino, precum și faimosul Loggia clopotelor datând din 1480 și folosit ca un sistem de avertizare timpurie de către locuitorii din vremuri de neliniște. Aici veți găsi Biserica Sf. Blaise, de interes pentru fațada sa barocă și colecția sa de opere de artă neprețuite. De asemenea, de interes pe piață sunt un turn de ceas din secolul al XV-lea, garda principală și fântâna din Onofrio.

Fântâna mare a bisericii Onofrio

Fântână mare din Dubrovnik este unul dintre obiectivele turistice spectaculoase ale Dubrovnikului. Fântâna dispune de 16 robinete care alimentează cu apă cetatea, iar ceea ce o face să se remarce este cupola imensă de deasupra, care poate fi cel mai bine observată de pe zidurile Dubrovnikului.

Palatul Rectorului

O altă clădire impresionantă este cea a Palatului Rectorului pe lângă care nu poţi trece fără să nu îţi atragă atenţia. Primul palat a fost ridicat pe acest loc în sec. al XIII-lea, dar a fost distrus şi reconstruit de mai multe ori de-a lungul secolelor. Astăzi avem un muzeu dedicat istoriei oraşului, dar şi expoziţii de picturi şi mobilă din acea perioadă, precum şi o colecţie mai neobişnuită de ceasuri, fiecare indicând ora 5:45. Aceasta este ora la care soldaţii lui Napoleon au intrat în oraş, în data de 31 ianuarie 1808.

Portul din Dubrovnik

Portul din Dubrovnik este un punct de interes major din oraş, unde o sumedenie de yachturi, barci, dar şi vapoare pot fi admirate. Este aşezat în partea estică a oraşului vechi în zona Palatului Rectorului şi a porţii Ploče şi este integrat în sistemul de fortificaţii al oraşului vechi.

Plimbarea cu telecabina

Una dintre cele mai populare atracții după orașul vechi este plimbarea cu telecabina până în vârful orașului. Telecabina se află la periferia orașului vechi, la aproximativ 5 minute de mers pe jos, în cartierul Ploce. Plimbarea cu funicularul de 778 de metri oferă priveliști uluitoare asupra orașului vechi.

Stația superioară are două terase panoramice dotate cu telescoape binoculare, un bar, un restaurant panoramic, un magazin de suveniruri și multe altele.

Dacă îl vizităm la apus, priveliștea este cu adevărat minunată, să vezi cum apune soarele deasupra acestui oraș este un spectacol minunat.

Insula Lokrum

Lokrum este una din insulele nelocuite ale Croației, unde poți fugi de căldura de peste zi. Insula e mică și poți face baie sau plajă aproape oriunde, însă nu te aștepta să găsești plaje amenajate. Peisajul stâncos este cel care predomină. Apa în schimb e super curată, iar iepurașii și păunii care se plimbă liberi pe insulă te vor face să te simți ca într-un mic paradis. Găsești aici câteva terase umbroase, un muzeu dedicat serialului Game of Thrones, o grădină botanică și un lac ce comunică cu marea.

Bărcile spre Insula Lokrum pleacă din portul vechi.

Trsteno Arboretum

Trsteno este cea mai veche gradina botanica formata numai din copaci din zona. Gradina este situata la 24 de kilometri de Dubrovnik si este accesibila datorita retelei de transport in comun care leaga centrul orasului Dubrovnik de Trsteno.

Plajă în Dubrovnik

Dacă vrei să faci plajă în Dubrovnik poți merge la celebra plaja Banje, ca să lenevești la soare sau să înoți cu ochii spre zidurile cetății. Plaja e poziționată aproape de centru, e destul de aglomerată, iar prețurile pentru închiriatul șezlongurilor sunt mari.

Însă dacă vrei să te îndepărtezi de buricul târgului și să cauți puțină liniște, mergi pe plaja St. Jakov, care se află cam la o jumătate de oră de mers pe jos de centrul vechi. E mai puțin populată, are prețuri decente și e recomandată de localnici.