Iniţiativa vine în contextul în care interesul pentru băuturile fermentate şi probiotice este în creştere în multe ţări.
Importanţa kumis-ului în cultura kârgâză este demonstrată de faptul că Bishkek, capitala fostei republici sovietice din Asia Centrală, poartă numele unei palete folosite pentru a bate laptele fermentat.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Prin intermediul filmelor promoţionale şi al festivalurilor, Kârgâzstanul încurajează turiştii să experimenteze stilul de viaţă nomad tradiţional kârgâz, dormind într-o iurtă pe o păşune montană luxuriant, în apropierea turmelor de cai care furnizează laptele, potrivit CNN .
Turiştii pot, de asemenea, să bea lapte proaspăt local, cunoscut sub numele de saamal, în iurte.
„Am decis să încercăm după ce am auzit despre saamal şi kumis de la prietenii noştri care au vizitat Kârgâzstanul. Nici măcar nu pot să-i descriu gustul. Nu există nimic în Arabia Saudită pe care l-aş putea compara cu el”, spune Ibrahim al-Sharif, un turist din Mecca, Arabia Saudită.
Mulsul unei iepe este mult mai complicat decât mulsul unei vaci şi necesită ca persoana să îmbrăţişeze practic coapsa animalului pentru a ajunge la ea. Mulsul se face între jumătatea lunii mai şi jumătatea lunii iulie, iar apariţia pe cerul nopţii a roiului de stele Pleiade este un semn tradiţional al sfârşitului acestuia.