Sânziene 2022. Tradiții și obiceiuri populare. Ce nu ai voie să faci în această zi
Sânzienele sunt cunoscute în mitologia romanească drept zânele rele. Ele mai poartă și numele de Drăgaice. Din punct de vedere religios, Sânzienele se asociază cu sărbătoarea religioasă a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

În ziua de 24 iunie, când se sărbătorește Sfântul Iona Botezătorul sau, popular, Sânzienele, avem cruce roșie în calendar. Asta înseamnă, în popor, că nu se spală, nu se merge la lucrurile câmpului și nu se face nici alte treburi casnice sau munci fizice.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Se știe că românii sunt un popor superstițios. De aceea, conform tradiției, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca. 

Dacă ne luăm după legende, Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite afecțiuni. Mai mult, Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.

Totuși, dacă nu respecți cum se cuvine ziua lor, Sânzienele te pot pedepsi și pot aduce asupra ta boală și neputință. Totodată, Sânzienele pot stârni vârtejuri și vijelii, pot aduce grindină și pot lăsa plantele și florile fără leac și fără miros.

Obiceiuri și tradiții de Sânziene 2022
  • Ca în orice zi de sărbătoare, de Sânziene nu ai voie să lucrezi, mai ales atunci când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. De asemenea, nu ai voie să speli rufe, să calci sau să faci curățenie.
  • În plus, este important să nu coși sau să mături. Cei care nu țin cont de toate aceste regulă, riscă să moară trăsniți de fulger. În ziua de Sânziene, sătenii trebuie să-și prindă la brâu tulpini de cicoare. Se spune că acestea aduc sănătate și belșug.
  • În unele zone ale țării, oamenii obișnuiau să folosească roua pe care o găseau în dimineața acelei zile de 24 iunie. Se credea căaceasta are puteri supranaturale.
  • În popor se spunea că cine se stropește cu ea pe trup va deveni mai suplu, iar cine își dă cu ea pe față va fi mai chipeș. Potrivit tradiției, noaptea de Sânziene te ajută să alungi spiritele rele.
  • În cele mai vechi timpui, oamenii obișnuiau să facă niște focuri și să arunce în ele poțiuni puternic mirositoare. Ulterior, aceștia strigau în jurul focului, ca să-i audă spiritele și să fugă.
  • Există, de asemenea, și un obicei pe care obișnuiau să-l urmeze îndrăgostiții. Aceștia făceau baie împreună în rău sau în mare, ca să rămână împreună toată viața.