Raed Arafat: Am comis-o din nou!, vorbind despre geamandurile cu cruci
După ce mediul online s-a speriat ca de ***** la vederea geamandurilor cu cruci, secretarul de stat Raed Arafat a reacționat tot în mediul online: Am comis-o din nou!

Zeci de postări pe Facebook, concurs de comentarii la mișto, cum îi stă bine românului, leșinături printre doamnele sensibile din presă și, probabil, scuipat în sân la cucoanele mai slabe de înger, cam aceasta a fost intensa reacție a publicului la geamandurile cu cruci.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Inițiativa aparține Fundaţiei pentru SMURD, fondată de secretarul de stat MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Acesta a reacționat astăzi, 13 iunie, la valul de uimire de pe internet.

Am incercat sa facem ceva care sa sporeasca actiunile de prevenire a inecurilor pe durata sezonului de vara.

Am comis-o din nou!

Un proiect gandit acum doi ani de specialisti, si finantat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, intr-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe inecuri in ultimii ani.

Ca sa fie vizibil si sa atraga atentia, nu putea fi o mica minge plutitoare , fiind necesara o vizibilitate mai mare cand te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare rosie poate fi interpretata in mai multe feluri, insa ea semnaleaza pericolul de la distanta, iar cand te apropii de ea si mai mult, poti citi si textul de avertizare, atragandu-ti atentia ca deja esti foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte in spatiul public, si prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook si media de comentarii, inclusiv a unor “asa zisi responsabili” in domeniul salvarii din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja si a se inscrie in trendul criticilor” in loc de a fi interesati de salvarea de vieti si de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode cateva vieti sa fie salavate.

Un ”specialist” din cadrul Asociatiei de Salvamari spunea ca “nu putem crucifica litoralul Marii Negre”!

Raed Arafat explică și faptul că nu tot litoral va fi împânzit cu aceste geamanduri, ci, fiind o acțiune de conștientizare și de prevenție, vor fi 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche si una la Saturn. Adică 5!

Cu siguranta a vedea o geamandura rosie cu o cruce de la distanta are un impact mult mai mic decat a vedea sub nasul tau, si a copiiilor tai, cum se scoate un inecat de catre Salvamar si pompieri si ulterior incercarea de a-l readuce in viata in public de catre echipajele SMURD si ale Ambulantei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, si mai ales pentru un copil, sa vada o resuscitare si o persoana declarata decedata decat sa vada o geamandura la distanta care ii avertizeaza pe aventurierii, pentru ultima data, intainte de a se transfroma intr-un inecat salvat, inecat resuscitat, cu sau fara sechele, sau intr-un decedat.

Atacurile nefondate la astfel de initiative si modul in care sunt prezentate ele ca titluri in diferite entitati mediatice nu va duce decat la descurajarea initaitvelor menite sa vina in serviciul populatiei.