“Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă” Așa sună o sesizare la Garda de Mediu!
Sute de petiții sunt înregistrate zilnic de comisariatele Gărzii de Mediu, însă doar o parte din acestea vizează poluarea aerului, apei sau solului. Multe sunt de-a dreptul trăznite!

Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Vecinul aruncă urină pe gardul meu.

E o mizerie de nedescris în casa unui vecin și nu mai putem suporta mirosul.

Pute lâna oilor din curtea de alături, vă rog să luați măsuri.

Cam așa sună o parte a reclamațiilor depuse prin poștă, email sau telefonic de către cetățeni la structurile Gărzii de Mediu. După cum observăm, sunt pe bază de miros. Doar că instituția amintită nu se ocupă cu astfel de sesizări, lucru necunoscut însă de cetățeni.

Iată care ce intră în sarcina Gărzii Naționale de Mediu: asigurarea securității mediului prin acțiuni de prevenire a riscurilor și limitare a amenințărilor de ordin ecologic, respectiv poluarea resurselor de apă, a aerului, diminuarea fertilității solului, poluarea transfrontalieră și multe altele.

De foarte multe ori, sesizări sunt doar reclamații între vecini și încercări de răzbunare, unele destul de amuzante.

A sunat cineva să reclame că vecina fumează țigări ilegale, la fereastră și îi intră mirosul în casă, că vecinul aruncă urină pe gardul lui sau că un vecin are în casă o mizerie de nedescris și că locuitorii de pe toată scara sunt deranjați de acest lucru. Am avut chiar și situații în care ni s-a spus că vecinul are mai multe oi și că lâna acestora miroase insuportabil, chiar și peste gard. În fapt, reclamațiile legate de deținerea de animale la bloc, de lătratul câinilor, de cântecul cocoșilor sau mirosul din casele cu multe pisici sunt la ordinea zilei. Cineva a sunat o dată să ne spună că administratorul blocului face ilegalități, altcineva că vecinul face petrecere și îl poluează fonic

a spus Comisarul General al GNM, Marioara Artemis Gătej.

Acest tip de sesizări NU sunt de competența Gărzii Naționale de Mediu, iar funcționarii redirecționează cererile către organele competente sau îi îndrumă pe petenți, funcție de caz, către poliția locală sau primărie, atunci când sesizările sunt telefonice și nu pot fi înregistrate în sistem.

Lista completă a atribuțiilor specifice ale GNM din domeniile poluare, deșeuri sau biodiversitate poate fi consultată aici: https://gnm.ro/about.php .

Sursa: Garda Naţională de Mediu