A început sezonul căpușelor! Cabinetele veterinare, pline de “pacienți”
Căpușele pot transmite boli animalelor pe care le parazitează, iar specialiștii spun că este important să le omorâți cel târziu la 48 ore de la fixarea lor pe animal. 

Înrudite cu păianjenii, căpușele au dimensiuni diferite, de la 1 mm, pana la 1 cm, în funcție de specie, stadiu și grad de hrănire. Cel mai des întâlnite sunt în zonele împădurite, cu vegetație bogată, în grădini și parcuri și, deși sunt active tot anul, acum este perioada lor preferată.

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

Paraziții cu formă ovală și 8 picioare se cațără cu ușurință pe blana animalelor, atunci când acestea se plimbă prin iarbă. Odată ajunsăe pe animalul gazdă, căpușele se atașează cu regiunea bucală de pielea acestuia si se hrănesc cu sânge, ceea ce va duce la înroșirea si iritarea pielii. De obicei acestea se atașează în zonele mai ferite, cu piele subțire: subraț, la baza urechilor, în zona gâtului. 

Când vă întoarceți de la plimbare, verificați cu atenție animalul de căpușe (în zona urechilor, a gâtului) și încercați să le scoateți. Căpușele pot transmite boli animalelor pe care le parazitează iar specialiștii spun că este important să le omorâți cel târziu la 48 ore de la fixarea lor pe animal. 

Cum se scot căpușele? 

În primul rând, veți avea nevoie de o pensetă. În funcție de specie și etapa vieții, o căpușă poate fi de mărimea unui vârf de creion sau cât un bob mic de fasole.

Trebuie să apucați căpușa cât mai aproape de punctul în care s-a atașat. Aveți grijă să nu stoarceți corpul căpușei. Scoateți parazitul din piele încet și ferm, nu răsuciți penseta!

Dacă patrupedul sângerează, apăsați ușor pe rană. Dacă o parte din capul capușei a rămas în piele, folosiți penseta pentru a o scoate usor. Apoi dezinfectați locul.

Dacă zona mușcată nu se vindecă după câteva zile, mergeți cu câinele la un medic veterinar.
Dacă observați că animalul dumneavoastră se comportă atipic: este obosit, are febră, nu are poftă de mâncare sau evită lumina, consultați imediat medicul veterinar.

Ce boli pot transmite căpușele

Babesioza

Distruge celulele roșii infectate din sânge și, în cazuri severe, poate duce la colaps și complicații ale organelor interne, care pot fi fatale.

Boala Lyme

Poate afecta oamenii și câinii deopotrivă, având simptome asemănătoare gripei, inclusiv oboseală, pierderea poftei de mâncare, febră, umflarea articulațiilor și dificultăti la deplasare. Intensitatea acestor simptome poate fluctua luni de zile, iar în cazul în care nu sunt diagnosticate pot duce la invaliditate permanentă.

 
Erlichioza

Afectează celulele albe din sânge, cu simptome incluzând anemie, depresie, pierderea poftei de mâncare și sângerare excesivă.

Hemobartonella felină

Afectează doar pisicile, se manifestă prin febră și anemie. Netratată, boala este mortală.

Majoritatea acestor boli se tratează cu antibiotice. Există inclusiv vaccinuri pentru câini împotriva babesiozei și a bolii Lyme.
Cel mai important este să preveniți toate aceste neplăceri având grijă ca animăluțul dumneavoastră să beneficieze în permanență de tratament antiparazitar extern. Puteți opta pentru picături externe, sprayuri, zgărzi cu substanțe speciale, soluții pentru îmbăiere și chiar tablete cu administrare internă. Consultați medicul veterinar și alegeți cea mai bună metodă pentru micuțul dumneavoastră prieten.

Nu uitați că nu doar animalele sunt victimele căpușelor. Acestea provoacă boli grave și în rândul oamenilor!

Sursa foto: Pexels