Medicul chirurg Dan Toldișan, specializat în chirurgie toracică, are sute de tablouri și zeci de expoziții la activ. Acum, creațiile lui pot fi admirate la sediul Facultății de Medicină din Constanța.
V-ați întrebat vreodată cum ar desena un medic viața?
Sau cum, un om care ține în mâini și viața, și moartea, s-ar exprima în culori?
Sau cum ar arăta durerea pe o foaie de hârtie?
Cu negru, roșu, în linii curbe, groase sau subțiri?
Dar Frica sau Bucuria, în culori?
A-ți desena-o uneori?
Și dacă nu, dar vreți să știți cum este
La Universitatea Ovidius a fost expusă o poveste.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
Despre emoție, bucurie, viață și culoare, tristețe sau apăsare. Le puteți distinge pe toate la expoziția doctorului Dan Paul Toldișan. Unul dintre puținii medici specializați în chirurgie toracică, pictează. Pictează atât de mult, la fel de mult pe cât operează.
Are zeci de expoziții la activ și sute de tablouri impresionante. Imposibil de adunat într-o singură expoziție. O mică parte însă, o puteți admira zilele acestea la Campusul Universității Ovidius, Facultatea de Medicină.
Tablourile sale transmit emoție și putere în același timp. Cele mai multe dintre ele sunt chipuri, priviri care ascund, în acuarelă, trăirile oamenilor așa cum le-a perceput chirurgul Dan Toldișan.
Fiecare tablou are povestea lui. Unele sunt pictate în liniștea de acasă, altele, în forfota spitalului, într-o încăpere micuță, când medicul era de gardă și avea puțin răgaz între intervenții. Doctorul Dan Toldișan spune, glumind, că pentru el pictura a ajuns o “pasiune ucigătoare”.
Pictează de mic, de la Casa Pionierilor din Constanța când profesorul Ionel Mătăsăreanu i-a pus pentru prima dată pensula în mână. Este înnebunit și după sculptură, dar când a decis să devină chirurg a renunțat, risca să se rănească la degete.
Despre doctorul și omul Dan Toldișan, cuvintele sunt de prisos. Nici măcar ajutate de culori nu vor transmite suficient. Redăm mai jos un fragment dintr-un mesaj pe care o pacientă i l-a transmis domnului doctor.
“Unul dintre cei mai buni, sufletisti, inimosi si competenti medici pe care i-am cunoscut vreodată.(…) dumneavoastră, în ciuda programului încărcat și stresului inevitabil din spital, vă găseați întotdeauna timp pentru o strângere de mână, pentru o consolare, pentru o încurajare, pentru rugăciune, pentru o vorbă bună! Incredibil!”