Tu ce rețetă alegi
Există o varietate de tipuri de pască, care mai de care mai delicioase și aspectuoase. În acest articol găsiți cele mai rapide și simple rețete de pască fără aluat, cu stafide, brânză dulce sau alte ingrediente delicioase.

Pască fără aluat, cu brânză și vanilie

Ingrediente:

Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.

  • 1 kg brânză dulce de vaci;
  • 250 ml smântână;
  • 6 ouă;
  • 250 g zahăr;
  • 6 linguri de griș;
  • 1-2 plicuri budincă de vanilie;
  • un plic praf de copt;
  • coaja de la o lămâie;
  • 150 g stafide

Mod de preparare:

Se amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, praful de budincă și praful de copt, smântână, grișul, stafidele, galbenușurile de ou și albușurile bătute spumă. Se tapetează o formă rotundă de tort cu hârtie de copt, se toarnă compoziția și se bagă la cuptor. Se lasă aproximativ o oră la copt.

Pască fără aluat, pufoasă

Ingrediente

  • 500 g brânză proaspătă de vaci
  • 100 g smântână cu 30% grăsime
  • 2 ouă mari sau 3 medii
  • 100 g zahăr pudră, cu aromă de vanilie
  • 100 g stafide aurii
  • 50 ml rom
  • 150 g făină tip 000
  • 50 g griș
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 7 g praf de copt
  • 5 g sare
  • 15-20 g de unt pentru uns forma.

Mod de preparare: Se amestecă gălbenușurile cu sarea până când devin spumoase și li se intensifică culoarea. Apoi se amestecă brânza scursă cu jumătate din cantitatea de zahăr și se adaugă smântâna grasă.

Peste compoziție obținută, se adaugă și compoziția de gălbenușuri și din nou se omogenizează amestecul de ingrediente.

Treptat, se încorporează făina amestecată cu praful de copt și grișul, iar apoi se adaugă și stafidele hidratate în rom și scurse bine.

Albușurile presărate cu sare se mixează până când devin cristaline și treptat se adaugă zahărul pudră cu aromă de vanilie. Se obține o bezea fermă care va rămâne fixată pe pereții bolului.

Se adaugă câte o lingură de bezea în compoziția cu brânză și amestecă ușor cu spatula prin mișcări circulare, de jos în sus pentru a menține compoziția aerată.

Compoziția se adaugă în forma de copt unsă cu unt și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Se coace până când este frumos rumenită la exterior.

Pasca poloneză

Ingrediente pentru blat:

  • 1 pahar faină grâu;
  • 1/2 pahar zahăr pudră;
  • 1 ou;
  • 1/2 pahar lapte dulce;
  • 100 gr unt/margarină
  • 3 linguri cacao;
  • 1 plic praf de copt;
  • 1 plic zahăr vanilat.

Cremă de brânză:

  • 500 gr branză de vaci, stoarsă bine de zer;
  • 2 ouă;
  • 1 pahar zahăr pudră;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 2 lingură faină;
  • 50 gr stafide

Mod de preparare

Pentru blat – se freacă untul cu zahărul și zaharul vanilat, se adaugă cacao, oul, apoi laptele și făină amestecată cu praful de copt. Se omogenizează până are consistența unei creme ceva mai groase.

Cremă de branză – Brânza se freacă cu zahărul pudră, zahărul vanilat și gălbenușurile. Se adaugăa făina și stafidele și la sfârșit se adaugă albușurile bătute spumă. Se omogenizează compoziția, amestecând ușor, de jos în sus.

Asamblare: Într-o formă de tort unsă cu unt și tapetată cu faină, se toarnă 2/3 din aluatul pentru blat și se nivelează bine cu o spatulă. Deasupră se așează toată crema de brânză, se pune restul de aluat, bine întins să acopere brânza, și se dă la cuptor, la foc potrivit, până când pasca se desprinde de marginile formei. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit foarte bine, se scoate din formă și se pune glazura de ciocolată. Glazura: 100 gr ciocolata topită la bain-marie cu câteva picături de ulei, se omogenizează cu 50 grame unt și se pune peste pască. Se lasă la întărit/răcit.

Pască în trei straturi

Ingrediente pentru stratul I:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 3-4 ouă
  • 2 linguri făină
  • 2-3 linguri griş (dacă brânza nu e suficient de bine scursă)
  • 1 linguriţă rasă bicarbonat
  • 150 g stafide
  • 300 g zahăr

Ingrediente pentru stratul II:

  • 800 g smântână scursă de zer
  • 4-5 gălbenuşuri
  • 200 g zahăr
  • 2 linguri făină
  • 2 linguri griş
  • 2 linguri cacao
  • 3 plicuri zahăr vanilat

Ingrediente pentru stratul III:

  • 4-5 albuşuri (cele rămase de la stratul II)
  • 8-10 linguri zahăr
  • 5 linguri de nucă de cocos
  • 5 linguri nucă

Pentru uns tava:

  • 2 linguri ulei sau unt
  • 2 linguri pesmet

 Mod de preparare:

Sfarami brânza de vaci bine cu furculita. Baţi ouăle cu zahărul, adaugi făina, grisul şi bicarbonatul stins cu oţet şi amesteci brânza cu stafidele.

Pregăteşti stratul II: Freci gălbenuşurile cu zahărul, adaugi făina, zahărul vanilat şi grisul amestecat cu cacao, încorporezi compoziţia obţinută în smântână.

Pregăteşti stratul III: Baţi albuşurile spumă, adaugi zahărul şi baţi în continuare ca pentru bezea. Amesteci apoi cu nuca de cocos şi cu nuca obişnuită.Asamblezi pasca: Ungi tava foarte bine cu unt şi o tapetezi cu pesmet. Torni stratul 1, nivelezi, apoi torni şi nivelezi şi stratul al 2-lea. Dai pasca la cuptor, la foc potrivit timp de o oră. Când e aproape gata, scoţi tava şi torni stratul 3. Mai laşi să se coacă 10 minute, la foc potrivit. Laşi să se răcească pasca în tavă, apoi o scoţi pe un platou.

Pasca fără aluat, cu nucă de cocos

Ingrediente

  • 1000 g branză proaspată
  • 600 g ricotta
  • 150 g fulgi de cocos
  • 50 g lapte praf
  • 4 ouă
  • 230 g iaurt gras/smântană
  • 275 g zahăr
  • 165 g făină
  • 65 g gris
  • 1 lg esență rom

Mod de preparare

Preîncălzim cuptorul la 180 grade C.

Într-un vas amestecăm brânza, ricotta, laptele praf, iaurtul, zahărul și ouăle. Pentru a obține o consitență fină, folosim mixerul vertical.

Înglobăm făina, grișul și esența de rom cu un mixer. La final încorporăm fulgii de cocos cu ajutorul unei spatule.

Punem compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (32 x 22 cm), nivelăm și introducem în cuptor 60 – 80 min, ultimele 5 minute creștem temperatura la 210° C. Scoatem din cuptor și lăsăm la răcit în tavă sau pe un gratar. După ce s-a răcit complet, o tăiem.

Pască tradițională

Ingrediente pentru aluat:

  • 400 gr faina alba
  • 80 gr zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 gr unt topit
  • 80 ml lapte (caldut)
  • 60 ml apa (calduta)

Umplutura:

  • 100 gr branza de vaci cremoasa
  • 30 gr zahar
  • 50 ml lapte
  • 1/2 baton vanilie sau 1 plic zahar vanilat
  • 1/2 lingura faina alba
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 1 ou mare

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu zahărul și sarea.

Se bat ouăle și se amestecă cu laptele, apa și untul topit.

Într-un bol de mixare se pune amestecul de ouă peste care se presară drojdia uscată și zahărul vanilat. Deasupra se așează amestecul de făină. Se frământă bine aluatul, apoi se lasă la crescut, la loc călduț timp de 1 oră. Aluatul dospit se pune pe masă, dat cu făină și se frământa ușor. Se împarte în două bucăți.

Cu mâinile se întinde o bucată de foaie rotundă de 26 cm. Se așează într-o tavă rotundă detașabilă de 26 cm diametru, cu hârtie de copt pe fund.

Restul aluatului se împarte în 2 sau 3 bucăți. Se întind rulouri subțirele și lungi din aceste bucăți (cca 70 cm lungime). Se împletesc rulourile (dacă ați făcut 3) sau se răsucesc (dacă ați făcut 2). Se așează împletitura pe marginea tăvii.

Se introduce tava într-o pungp și se lasă la crescut, la loc călduț, timp de 1 oră.

Pentru umplutură se freacă brânza cremoasă cu zahărul, vanilia, laptele și făina. Se adaugă gălbenușul și se omogenizează. Se încorporează cu un tel frișca bătută. Se încorporează la final albușul bătut spumă, dar nu chiar așa tare, încăt să stea pe tel.

Se pune umplutura în centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou bătut cu lapte. Se coace pasca, la 170 grade pentru 35-40 minute, până este rumen deasupra. Se lasă la răcit complet și abia apoi se poate felia. Pentru un plus de savoare, se poate pudra cu foarte puțină scorțișoară.