Peste un miliard de credincioși catolici și protestanți, dintre care peste un milion și jumătate de români, sărbătoresc astăzi Învierea Domnului.
După doi ani de ceremonii restrânse, anul acesta, slujba de Înviere s-a putut desfășura fără restricții. În schimb, sărbătoarea stă sub semnul războiului din Ucraina, gândurile și rugăciunile credincioșilor îndreptându-se spre pace, speranță și lumină.
Îți mulțumim că citești acest articol! Cu un LIKE pe Facebook ne dai încredere să continuăm.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii romano-catolici și reformați au luat parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă.
Video: Angelus TV, Vigilia Pascală din Catedrala Sf. Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă
La Vatican, slujba nu a fost prezidată de Papa Francisc, cel mai probabil din cauza unor probleme de sănătate, ci de Cardinalul italian Giovanni Battista Re. Papa s-a așezat însă în fața bazilicii, într-un scaun alb de mari dimensiuni. În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” și a remarcat că, în timp ce „mulți scriitori evocă frumusețea nopților înstelate, nopțile de război, însă, sunt străbătute de acele fascicule luminoase care anunță moartea”.
La slujba de la Vatican au participat primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, are fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a fost eliberat, și trei parlamentari ucraineni.
Duminică dimineață, Papa Francisc celebrează Liturghia de Paște în Piața Sf. Petru și ține un discurs din balconul Bazilicii Sfântul Petru, cunoscut sub numele latin „Urbi et Orbi” (orașului și lumii), în care povestește despre încercări și conflicte cu care se confruntă lumea.